Waar kan ik mee van dienst zijn!
De Vergroenerij is een eenmans-ontwerpbureau; flexibel en doortastend. Binnen de kaders van uw wensen en buiten de gebaande wegen ontwerp ik de buitenruimte. Van een kleine patiotuin tot park. Ik observeer, bied een luisterend oor en giet dit vervolgens in een creatieve schets.
Speerpunten van de Vergroenerij:
- De natuur staat op 1.
Kijken naar wat er al is en daarop inspelen. Op die manier krijg je een natuurrijke buitenruimte, maar dan in een eigentijds jasje. - De bodem is de basis.
Door de bodem zo min mogelijk te beroeren laten we het bodemleven zoveel mogelijk intact. Daarnaast zijn er mogelijkheden om het bodemleven te verbeteren. Dit is de basis van alles wat groeit en bloeit in je tuin. - Recyclen/hergebruik van materialen en beplanting.
De materialen die al aanwezig zijn probeer ik zoveel mogelijk in het nieuwe ontwerp te gebruiken. Ik ben van mening dat de bestaande bomen en beplanting de plek al een hele eigen karakter geven. Mede door het hergebruik van materialen ontstaat er een unieke en natuurlijk ontwerp. - Beleving van beplanting door het jaar heen.
Met mijn beplantingsplannen streef ik ernaar om zelfs in de winter een aantrekkelijk beeld te creëren. Ik maak veel gebruik van inheemse planten in combinatie met planten die gedurende langere tijd een mooie sierwaarde hebben, zo ook met planten die in de winter bloeien of een mooi winter-silhouet hebben. - Prikkeling van de zintuigen.
Denk aan de geurende toverhazelaar in het vroege voorjaar, een mooi kleurenpalet van beplanting, het kabbelen van water, de wind die door de bomen raast. Door het bewust inrichten kan de buitenruimte nog intenser beleefd worden. - Het toepassen/hergebruik van (regen)water.
Water is de bron van al het leven in de tuin, op het schoolplein, maar ook zeker in de openbare ruimte. Het afkoppelen van regenwater, met daarnaast het creëren van een drinkplaats voor vogels en kleine zoogdieren krijgt volop mijn aandacht.
Om tot een mooi en gewenst beeld te komen gaan er een aantal stappen vooraf;
In een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek pols ik wat de wensen zijn, maak foto’s en vraag door. Aan de hand hiervan maak ik een offerte op maat. Na goedkeuring ga ik aan de slag!
Vaak werk ik in drie fases:
· Het schetsontwerp. Dit is/zijn (een) grove schets(en) met de hand getekend. Ik gebruik het altijd als een praatprent ondersteund door een paar passende referentiebeelden. In sommige gevallen is het zinvol om twee totaal verschillende schetsen te maken. Deze geven de uitersten binnen een ontwerp weer, dan valt er wat te kiezen. Deze schets(en) bespreken we vervolgens aan de keukentafel. Met uw feedback ga ik terug naar de tekentafel. Hier komt een voorlopig ontwerp uit voort.
· Een voorlopig ontwerp. Deze stap in het ontwerpproces is een al wat meer uitgewerkt plan. Het wordt al wat duidelijker wat waar komt te staan en ook komen er al suggesties over materiaalgebruik en beplantingskeuzes aan bod. Ook deze kom ik bespreken en met uw opmerkingen ga ik uiteindelijk verder met het definitief ontwerp.
· Het definitief ontwerp is een geheel uitgewerkt plan met referentiebeelden en detailleringen. Met dit plan kunt u naar een hovenier stappen om het uit te laten voeren.
· Beplantingsplan. Uiteindelijk kan er nog voor een beplantingsplan gekozen worden. Een goed ontwerp valt of staat met een goed doordacht plan voor de planten en bomen.
Natuurlijk is het maken van een plan heel persoonlijk, vooral bij het maken van een ontwerp voor een tuin. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat alle stappen doorlopen moeten worden om tot een mooi plan te komen. Wellicht heeft u alleen behoefte aan een goed beplantingsplan, ook dat behoort tot de mogelijkheden.